John Collier

Ο ζωγράφος John Collier
Bρετανός ζωγράφος του κινήματος των Προραφαηλιτών (1850-1934) ο οποίος θεωρείται ένας από τους εξέχοντες ζωγράφους πορτραίτων την εποχής του. 
Προερχόταν από μια πετυχημένη και αξιοσέβαστη οικογένεια - ο πατέρας του ήταν δικαστής και μέλος της Βουλής και ήταν ο πρώτος που ανακηρύχθηκε Βαρόνος του Monkswell· o μεγαλύτερος αδερφός του ήταν Υφυπουργός του Τμήματος Πολέμου και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κομητείας του Λονδίνου. Αρχικά σπούδασε στο Eton, στην συνέχεια στην Ακαδημία Τέχνης Slade στο Λονδίνο με καθηγητή τον Edward John Poynter, στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και στα 25 του χρόνια εγγράφηκε και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Παντρεύτηκε την μία από τις 2 κόρες του βρετανού βιολόγου - και υποστηρικτή της δαρβινικής θεωρίας - Thomas Henry Huxley, η οποία αφού γέννησε το πρώτο τους παιδί πέθανε από πνευμονία (1887). Δύο χρόνια αργότερα, ο Collier παντρεύτηκε και την 2η κόρη του T.H. Huxley με την οποία απέκτησε 2 παιδιά. 
Υποστήριζε ότι η ζωγραφική δεν ήταν παρά η αποτύπωση της πραγματικότητος - γι' αυτόν η ομορφιά άρχιζε και τέλειωνε στο ίδιο το αντικείμενο, ο πίνακας απλώς την αποτύπωνε. Επέμενε στην απόλυτη παραστατική ακρίβεια προκαλώντας διάφορα σχόλια για την τέχνη και την τεχνική του. Μια σειρά έργων του, τα οποία ονομάστηκαν "προβληματικά", θεωρήθηκαν διφορούμενα ή λειψά, ωστόσο ο ίδιος ο ζωγράφος, προσβεβλημένος από αυτόν τον χαρακτηρισμό, δήλωσε ότι είχαν ηθελημένα κάποια έλλειψη νοήματος, η οποία δεν προκαλούσε την φαντασία του θεατή, αλλά την ευφυΐα του. 
Σήμερα, ο Collier είναι γνωστός για τα "θεατρικά" του έργα που απεικονίζουν μοιραίες γυναίκες των ελληνορωμαϊκών και βρετανικών μύθων, ωστόσο το μεγαλύτερό του έργο, αλλά και η επιτυχημένη καριέρα του βασίζεται στα παραστατικότατα και ακριβέστατα πορτραίτα καταξιωμένων προσώπων της εποχής του, όπως τον Δαρβίνο, τον Rudyard Kipling, τον Thomas Henry Huxley αλλά και τον Aldus Huxley, κ.α.
Επιπλέον έγραψε μερικά βιβλία για την τέχνη στα οποία προωθεί την αυστηρότερη και ακριβέστερη αποτύπωση της φύσης και της πραγματικότητας:
A Primer of Art (1882), A Manual of Oil Painting (1886), The Art of Portrait Painting (1905), The Religion of an Artist (1926). 


51 έργα (οι τίτλοι εμφανίζονται με το πέρασμα του κέρσορα πάνω από την εικόνα)
Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com