Albert Moore

Βρετανός ζωγράφος της Βικτωριανής εποχής που εμνεύστηκε και επηρεάστηκε από τους Προ-ραφαηλίτες και τo κίνημα του Αισθητισμού (1841-1893). 
Ο πατέρας του ήταν ζωγράφος πορτραίτων, καθώς και αρκετά από τα αδέλφια του είχαν φοιτήσει σε σχολές τέχνης. Ο ίδιος φοίτησε σε δύο σχολεία του York, διδάχθηκε τεχνικές ζωγραφικής και από τον πατέρα του και πριν καν συμπληρώσει τα 12 του χρόνια βραβεύθηκε από το Τμήμα Επιστημών και Τεχνών του Kensington για το καλλιτεχνικό του ταλέντο. To 1851 μετά τον θάνατο του πατέρα του, η οικογένεια μετακομίζει στο Λονδίνο και το 1858 γίνεται δεκτός ως φοιτητής στην Βασιλική Ακαδημία όπου άρχισε να εκθέτει και έργα του στις ετήσιες εκθέσεις της. Ασχολείται παράλληλα με την διακοσμητική ζωγραφική καθώς λάμβανε παραγγελίες για διακοσμήσεις υφασμάτων, υαλικών, τοίχων κ.α. 
Οι πίνακες του απεικονίζουν παραστάσεις από την καθημερινότητα στην Αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη, ωστόσο όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σκοπός του δεν ήταν η απολύτου ακριβείας αποτύπωση του αρχαίου περιβάλλοντος, αλλά η δημιουργία καλαίσθητων και ευχάριστων εικόνων. Μελέτησε σε βάθος την ανατομία του γυναικείου σώματος και την αισθητική και το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων. Τα απαλά χρώματά του, τα διάφανα και αέρινα ενδύματα, οι χαριτωμένες πόζες των όμορφων γυναικων προσδίδουν μια ονειρική και γαλήνια διάθεση στα έργα του. 


42 έργα (οι τίτλοι εμφανίζονται με το πέρασμα του κέρσορα πάνω από την εικόνα)

Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com