Arnold Böcklin

Αυτοπροσωπογραφία (Self-portrait)
Ελβετός συμβολιστής ζωγράφος (1827-1901) Γεννήθηκε στην Βασιλεία της Ελβετίας σε οικογένεια εμπόρων. Σπούδασε στην Ακαδημία του Ντίσελντορφ όπου έγινε φίλος με τον Ludwig Andreas Feuerbach. Ο καθηγητής του (Johann Wilhelm Schirmer) διέκρινε τις εξαιρετικές δυνατότητές του και τον προώθησε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να μελετήσει και να εργαθεί. Ταξίδεψε στο Παρίσι, την Ζυρίχη, την Γενεύη και την Ρώμη, όπου βρέθηκε "εκτεθειμένος" στην κλασική και αναγεννησιακή τέχνη, καθώς και στα τοπία της Μεσογείου. Το 1856 επιστρέφει στο Μόναχο όπου βρίσκει δύο θερμούς θαυμαστές της τέχνης του στα πρόσωπα του Adolf Friedrich Graf von Schack (ο οποίος αγόρασε 14 πίνακές του) και του ίδιου του βασιλιά Λουδοβίκου I. Το 1860 διορίστηκε Καθηγητής Τοπίου στην Σχολή Καλών Τεχνών της Βαϊμάρης για 2 χρόνια.
Αυτή είναι και η χρονολογία σταθμός στα έργα του, καθώς τότε η θεματολογία και η ατμόσφαιρά τους αλλάζουν αποκαλύπτοντας την σκοτεινή και μελαγχολική πλευρά του καλλιτέχνη - η οποία φαίνεται να εμπνέεται ιδιαίτερα από το μοτίβο του θανάτου. Τα έντονα μυθολογικά, ονειρικά και συμβολικά στοιχεία δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηριακή και απόκοσμη και κατατάσσουν τον Böcklin στο Ρεύμα του Συμβολισμού.
Επηρεάστηκε από τον γερμανικό Ρομαντισμό και ο ίδιος ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως τον Salvador Dali, τον Giorgio de Chirico, τον Rachmaninoff και τον Hans Huber, η δεύτερη συμφωνία του οποίου έχει τον τίτλο "Böcklin-Sinfonie" προς τιμήν του ζωγράφου.
Θαυμαστές του έργου του υπήρξαν επίσης ο Josef Goebbels και ο Hitler, ο οποίος είχε στην συλλογή του 11 πίνακές του.


45 έργα (οι τίτλοι εμφανίζονται με το πέρασμα του κέρσορα πάνω από την εικόνα)

Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com